Bijna 50 jaar geschiedenis…

Neem je tijd om hier even te stoppen, herinneringen op te snuiven en de weg te zien die we hebben afgelegd.

Ben je benieuwd naar onze geschiedenis? Blader door onze kranten en koop ons boek ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het Festival.

We wensen je een fijne ontdekkingstocht!

Gazettes

La Gazette des 40 ans de Chassepierre
(in het Frans)

Eén krant per jaar van 1974 tot 2013:

Je vindt alle kranten hier terug
 1. 1974

  De lokale dichteres Marie Fizaine organiseert het evenement "Poésie = Vilage", het Festival is geboren.

 2. 1976

  Alain Schmitz neemt de leiding van het project over en zal tot 2014 aan het roer staan.

 3. 1980

  Hoewel de geest van het Festival aanvankelijk gebaseerd was op volksmuziek en vakmanschap, kwam het accent geleidelijk aan te liggen op internationale optredens en dook het straattheater ook op.

 4. 1986

  Na 20 jaar verbondenheid met het cultuurcentrum Foyer Culturel de la Moyenne Semois, werd de VZW Fête des Artistes et Artisans de Chassepierre opgericht om het Festival verder te ondersteunen.

 5. 1991

  Het Festival wordt steeds groter en breidt uit naar andere plekken naast de twee dorpsstraten (Breux, weiden, …)

 6. 2003

  Het Festival groeit verder en neemt meer weilanden in beslag, een tijdelijke voetgangersbrug wordt over de Semois gebouwd.

 7. 2006

  Het jaar van een keerpunt in de programmering: vanaf nu is er een link tussen de aangeboden voorstellingen en de plaatsen waar die worden opgevoerd. Elk jaar zal dit worden uitgebreid.

 8. 2008

  Vanaf 2008 verwelkomt het Festival jaarijks ongeveer 50 professionele gezelschappen waarbij alle disciplines van de straatkunsten aan bod komen.

 9. 2013

  Chassepierre viert haar 40-jarige bestaan. Een definitieve loopbrug komt over de Semois om de verschillende sites met elkaar te verbinden en de passage makkelijker te maken.

 10. 2014

  Alain Schmitz is niet langer directeur van het Festival. De leiding wordt overgenomen door Charlotte Charles-Heep.

 11. 2016

  In de loop van het jaar worden aan gezelschappen artistieke residenties aangeboden. Alle in Chassepierre gecreëerde voorstellingen worden vervolgens op het Festival gepresenteerd. Er ontstaat een sterke wedijver en verbondenheid tussen deze artistieke creaties en het dorp.

 12. 2018

  Het Festival van Chassepierre en het cultuurcentrum Tribal Souk nemen La Marche des Philosophes in de Gaume over. Ze ontwikkelen dit verder tot een rondreizend en jaarlijks evoluerend artistiek avontuur.

 13. 2020

  In het jaar van de gezondheidscrisis wordt het Festival afgelast, maar de VZW organiseert culturele (re)acties tijdens verschillende weekends in de zomer om de straatkunsten in Chassepierre levend te houden.

 14. 2021

  Het is nog niet mogelijk een festival in zijn gebruikelijke vorm aan te bieden, dus wordt de 47ste editie die van de Fragments Inédits (Ongepubliceerde Fragmenten): een Festival dat zichzelf heruitvindt met drie fragmenten die het publiek ontvangen conform de geldende gezondheidsmaatregelen.

vague-grise

"L'invention Chassepierre"
(De Uitvinding van Chassepierre)

Hier ben ik, Prosper, België's laatste straatzanger en verteller, Chassepierre's eerste straatartiest. Dankzij mijn merkwaardige status als spook heb ik meer globale kennis verzameld dan jij. Tijd en ruimte kunnen mij dus zonder angst in vertrouwen nemen. En, via mij, zullen zij jou vertellen over het geschenk van een dorp aan kunstenaars en ambachtslui, het warme onthaal van zijn inwoners en de vrijwilligers die jaar na jaar hun hart en hun wensen openstellen voor de wereld. Zij geven en nemen, en ze zijn trots op hun inzet. Ze vormen de geest van een gemeenschappelijke plaats. Op elk Festival vinden ze Chassepierre opnieuw uit. Dit boek, een eerbetoon aan hen allen en een terugkeer naar de oorspronkelijke dichters, is een nederige getuigenis van hun geschiedenis.

In het Frans

Prijs: 20€

Levering: € 4 verzendkosten - Het boek wordt verzonden in een kartonnen doos met bescherming tegen schokken. Onze pakjes worden toevertrouwd aan La Poste. Neem gerust contact met het Festival op +32 61 31 45 68 voor eender welke praktische vraag over een bestelling of levering.

Auteur: Alain Renoy

Edition: Weyrich

Formaat: Formaat: 16 x 24 cm, 320 pagina's, hardcover

Ref. EAN: 9782874891991

L'histoire de Chassepierre

Enkele foto's van het Festival van Chassepierre doorheen de tijd: